PDW за вештини од 21 век - во комбинација со Дански Образовен Фестивал 2018,Данска, Копенхаген 6-8 март 2018 година

Овој настан во Копенхаген, се фокусираше на тоа како наставниците можат да ги учат учениците од 21-от век на начин кој ги комбинира теоријата и практиката и можностите за развивање на дидактички пристап кој ги комбинира двете учење врз основа на предметите и потребите за 21-та вештини. Настанот беше фузиран Дански Образовен Фестивал 2018 и го следешенационалниот натпревар: ДМ во дигиталните вештини 1. Целокупната тема беше наречена "CRAFT" = "Креирање навистина напредни идни мислители". CRAFT се однесува на изнаошање на иновативни решенија со употреба на ИКТ во глобалниот свет. Тоа е и студентски натпревар, и мрежа за наставници и раководители на училиштата за работа, како и иновативни студентски проекти кои користат технологија за поддршка на вештини од 21 век. Се фокусира на вистински и релевантни предизвици кои бараат учењето базирано на предмети да се применува во пракса, во и надвор од училиштето. Наместо да бараат "вистински одговор", учениците истражуваат и работат заеднички за "можни решенија".

tl_files/download/images/2018/etw-denmark.png

Првиот ден заврши со работилница на Алан Новембер(Новембер учење),САД, специјална е- твининг сесија само за PDW учесниците.

Утринската сесија претставуваше незаборавно искуство, бидејќи сите учесници имаа можност да дејствуваат како судии во CRAFT - Данскиот Шампионат во Дигитални Вештини. Ги запознавме учениците и судиите на натпреварот CRAFT кои ни ја објаснија главната цел на натпреварот. Учениците ги претставија своите проекти, нивните идеи и планирање. Секој учесник имаше шанса да разговара со финалистите и да ги оцени нивните проекти, да даде поени за секој проект користејќи претходно уредена табела со поени. Потоа имавме можност да ги споделиме нашите искуства од гледна точка на судија.

Во попладневните часови имаше четири паралелни сесии во два дела. Учесниците избраа по две од секој дел.

Работилница 1: Тематска прошетка низ штандовите на фестивалот и посета на релевантни изложувачи

На оваа сесија имавме можност да ги посетиме релевантните изложби на фестивалот. Добивме турнеја од еден од данските еТвининг амбасадори. Целта беше да се добие инспирација за Вештините на 21-ви век и идните проекти за еТвининг. Тие исто така нудеа краток преглед според нашите интереси во однос на вештините од 21 век и еТвининг. Штандовите кои ги посетивме оставија голем впечаток.

● Future Classroom Lab (389) (вештини за 21ви век и нови средини за учење)

● Animated Learning Lab (392) (Креативност, анимација и технологија)

● Science at home (164) (Размислете како научник, глобална мрежа)

● Active Floor (304) (интерактивно учење преку игри и вежбање)

Работилница 2: Учење базирано на проблеми преку Rute Baptista, eTwinning педагошки и професионален развој

Учењето базирано на проблеми(проекти)може да биде одговор на развивањето вештини од 21 век и подготвување на нашите ученици за неизвесната иднина. Како наставници треба сите да го цитираме Џон Дјуи "Не учиме од искуство. Учиме од размислување за искуството. " Наставникот и учениците во текот на еден проект треба да размислуваат за она што го учат, како учат и зошто учат. Добар eTwinning проект е добар пример за сите карактеристики на Учењето базирано на проблеми(проекти). Оваа работилница ги одрази овие обележја и разговараше за тоа како наставниците можат да ја подобрат нивната методологија во Учењето базирано на проблеми(проекти).

Работилница 3: 21st настава во училницата Жозефин Џек Еиби е дански учител во Øster Farimagsgades Skole, сопственик на www.edu21.dk

 Учесниците имаа можност да видат како Жозефин работи и создава работна атмосфера предводена од учениците и овозможува простор за развивање вештини од 21 век. Таа ги користи на старите техники, но со нив наоѓа нови начини да ги ангажираме учениците и да ја направи наставата уште поинспиративна. Ја напуштивме работилницата со јасна визија за тоа како сакаме да изгледаат нашите предавања.

Работилница 4: Унапредување на eTwinning проектот  - Лене Јанг: амбасадор на eTwinning и наставник во Herskindskolen и Биргит Херман: амбасадор на eTwinning и наставник во Вестсколен

На оваа работилница можевме да разбереме што треба да се има пред вид при дизајнирањето на eTwinning проект врз основа на учење од 21 век. Добивме подобро разбирање за eTwinning рубриките и на тој начин научив како да го подигнеме нашиот eTwinning проект на повисоко ниво. Лене Јанг и Биргите Херман, eTwinning амбасадори и членови на жирито на овогодишните награди eTwinning, презентираа како Учењето во 21-от век и критериумите за успешен проект eTwinning одат рака под рака. Учесниците дознаа кои елементи треба да ги разгледаат во нивниот eTwinning проект за да ги задоволат и критериумите и учењето на 21 век. Учесниците ги оценија своите eTwinning проекти и добија идеи за тоа како да ги подобрат истите.

Последниот ден беше исполнет со неколку работилници во кои се сумираа стекнатите знаења и вештини и беа водени од учесници од NSS од Данска.

Учесниците се поделија во мали мешани интернационални групи и имавме за задача да изработиме конкретен проект или заеднички план кој би го реализирале во блиска иднина.

На крај секоја група ги  презентираше заедничките идеи за идна соработка на е-твининг проекти.

Назад

Пронјадете информации на 22 Европски јазици на Европскиот портал:

www.etwinning.net

Што е ознаката за квалитет?
Како да се добие?

www.etwinning.net

Што е ознаката за квалитет?
Како да се добие?

www.etwinning.net